Kindercircus

Koter-keuvelarij

“Denk maar niet dat je het eerste semester veel bij Lore zal mogen blijven slapen. Jij moet studeren, en Lore ook. Geen sprake van feestjes.”

Rolexico en ik bliezen na een lange fietstocht uit op een idyllisch terras in the middle of nowhere, een klein stukje nergensland dat toch ergens bekend was, ook bij gezinnen met een dochter van net 18 die blijkbaar eens ‘gezellig samen gingen eten’, zo leek. Hoewel de meningen over ‘gezellig’ wellicht wat verdeeld waren.

Door de 50 km in mijn benen in combinatie met een nog vrij onstabiele fysieke conditie kon ik niet veel meer doen dan achterover leunend luisteren, of in dit geval, afluisteren. De pater familias preekte erop los. Het meisje van net 18 ging uit haar pijp moeten komen, het was niet meer zoals in het middelbaar, ze ging moeten leren analyseren, grote hoeveelheden verwerken. Ik dacht aan de datum van vandaag, het was 25 juli, wat een leuke vakantie nog, dacht ik ongewild bemoeizuchtig.

Ik had medelijden. Een vijfde en zesde middelbaar in coronatijden, en dan dit als vooruitzicht op een of ander soort van vrijheid?

Ik moest ook lachen. Niet met het gezelschap aan het tafeltje achter ons, wel om het gesprekje dat ik een week eerder van L. Biggie en Little Miss T. had mogen opvangen. Ze zaten allebei achterop – dat kan nu op onze nieuwe fiets – en hadden het daar duidelijk wel gezellig. Ik hoorde hen vooruitblikken op een (gelukkig nog verre) toekomst.

L. Biggie was alvast een kot aan het regelen, “hé Trixie, dan gaan we samen op kot in hetzelfde huis. En onze vriendinnen kunnen in het huis naast ons op kot. Leuk, toch?”

Little miss T. liet haar studentenleven echter niet door haar grote broer bepalen en deelde doodleuk mee dat zij liever in Spanje op kot ging. Waarop die op zijn beurt besliste dat hij eigenlijk een kot wilde met zicht op de Eifeltoren.

“How, how, how”, mengde ik me in het gesprek, “zo ver op kot, dan kunnen jullie bijna nooit naar huis komen?!” Plots wou ik niets liever dan Hotel Mama spelen.

“Hoezo?” vroeg L.Biggie, aan wie ik het kotconcept ooit eerder had uitgelegd maar voor wie het ongetwijfeld verwarrend moest zijn na dat hele “in-ons-kot”-coronagedoe, “wij komen toch elke dag naar huis.”

“Ah nee”, antwoordde ik, “als je op kot gaat, dan heb je een kamer in een huis en ga je overdag naar de les, maak je daarna een soort van huiswerk, kook je zelf of samen met vrienden en dan kan je misschien ook nog eens naar een feestje, of iets gaan drinken. En in het weekend kom je meestal naar huis.” (Niet alleen om je was te doen en je kas vol te steken, zweeg ik erbij).

“Oh ja, Trixie!” joelde L. Biggie, “dan gaan we naar een caféetje en weet je wat? Dan drink ik een pintje en jij een rosé!”

Had ik hen niet veilig en heelhuids moeten thuisbrengen, ik was prompt van m’n nieuwbakken fiets gedonderd en al ‘rofl’end’ tot aan de voordeur geraakt.

Ik vroeg fluisterend aan Rolexico of hij ook zo streng zou zijn als de pater familias, hij zei van niet, en zo begonnen we wat te mijmeren over die nog verre toekomst van onze kinderen en ons eigen ondertussen al redelijk ver verleden. Ze waren voor een weekje weg en ik vroeg me af hoe leeg ons huis zou aanvoelen, ik vond het nu al raar, wat moest het dan wel niet zijn. Al waren we het er stellig over eens dat ze zeker op kot zouden mogen, als ze dat zouden willen. Ze zullen dat toch willen? grapten we nog eventjes om het kleine gemis teniet te doen.

Zolang ze maar gelukkig zijn, besloten we, en daar klonken we op, inderdaad, met een vers besteld pintje en een rosé. Het cliché.

Schol op het meisje van net 18, op een voorspoedig eerste jaar en op schitterende cijfers, waarna ze alsnog op kot zal mogen in het tweede jaar, en wie weet zelfs in Spanje of in Frankrijk in het derde of vierde.

0 reacties op “Koter-keuvelarij

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: