Circus in mijn hoofd

Nieuwjaarsbrief aan mezelf

Eind december, dat betekent hoog tijd om ons om de oren te laten slaan met jaaroverzichten. Op de radio, de televisie en in de krant. Corona hier, corona daar, corona overal. Zeg dat lady Bulinski het gezegd heeft. Tegenwoordig is het ook een dingetje om voor jezelf de balans op te maken en die dan verpakt in een pseudo diepzinnige tekst met een inspirational quote als grote rode strik errond het wereldwijde web in te gooien: een hoopje clichés als confetti in het rond gestrooid op een voorts eenzaam en triestig kerstfeest.

Maar zijn we niet met velen in hetzelfde bedje ziek?
Wat ik vond van tweeduizendfokkingtwintig? Ach, laat ik het maar niet hebben over dat vermaledijde jaar, over hoe het op 1 januari al slecht begon, om 16u hangend boven de toiletpot, alle persoonlijke miserie – die in het licht van het wereldleed overigens niks betekent – er symbolisch uitkotsend. Laat ik het vooral niet hebben over hoe ik de eerste donkere wintermaanden door de naweeën van een burn-out spartelde, daarna geveld werd door corona, vervolgens mijn job verloor, en ondertussen zenuwinzinking na zenuwinzinking moest te boven komen dankzij aanslepende verbouwingswerken en -miskleunen.

Laat ik het daar maar niet over hebben, want alles komt altijd goed, en zelfmedelijden is een dekentje dat op een of andere manier altijd net dat tikkeltje te kort of te dun is. (inspirational quote: check ✔️)

Ook al is mijn glas vaak halfleeg, wat oké is, dat zei Lize Spit op zondag nog op de radio, en Lize Spit heeft honderdduizenden boeken verkocht en een column in De Morgen en ik vind dat knap en ik heb daarnaast ook gewoon zin om haar te geloven, gewoon, omdat het zo is en wie weet ook omdat ik mij misschien een heel klein beetje hetzelfde voel, sommige mensen zijn zo geboren, en dat is nu eindelijk helemaal oké, dan hoef je de volgende 38 jaar niet meer per sé elke dag proberen om dat halfleeg glas voor te stellen als een exemplaar dat halfvol is, nee, ook al is mijn glas vaak halfleeg, gelukkig ben ik slim en net rationeel genoeg om in te zien dat er in een halfleeg glas evenveel geluk en zorgen zitten als in een halfvol. Dus nee, ík heb geen moeilijk jaar gehad. Hooguit een beetje grillig.

Ik krijg dan ook dagelijks een stevige dosis prozac en seroxat, van respectievelijk 13 en 24 kg, en dat is veel, heel veel, meer dan voldoende zelfs om mij gelukkig te voelen en een gelukzak te prijzen. De soms heftige bijwerkingen en mogelijke verstikkingsgevaren neem ik er met alle plezier bij. Of worden getemperd door Rolexico, altijd daar op het juiste moment (of toch net op het nippertje). Dat alles samen lijkt stiekem wel een liefdevol dekentje dat mij van kop tot teen verwarmt.

PS.
2020, het jaar waarin ik overdreven blij was met de aankoop van een steelstofzuiger. Het jaar waarin ik een degelijk, duurzaam droogrek zal gekregen hebben met kerst. Waarin ik de aanschaf van een condensatiedroogkast ernstig in overweging nam. Waarin ik besloot dat het misschien toch oké is om materiaal te bezitten dat mijn huishoudelijk leven kan vergemakkelijken. Mijn ander leven, als dat nog bestond, is bij deze dan officieel voorbij.
Ook 2020, het jaar waarin wc-rolgeknutsel verheven werd tot een kunst, waarin er een paar kleuterjuffen aan mij verloren zijn gegaan OF zich in hun graf hebben omgedraaid, waarin geen speeltuin of ijskraam in Mechelen en omstreken ons nog onbekend is, waarin geen plekje of hoekje in 2 verschillende huizen ver of onbekend genoeg was om eens 5 minuten op mijn gemak te zitten, zelfs niet op de wc. Wat dan weer kan verklaart waarom zoonlief tegenwoordig wel eens uitroept: “Ik wil gewoon dat … Je. Mij. Eens. 5 minuten. Met. Rust. Laat!”
Nog 2020, het jaar waarin ik op de valreep een nieuwe job vond en het einde van een aanslepende verbouwing stilaan, heel voorzichtigjes in zicht komt. Maar dat zal je mij nooit luidop horen beweren. Eerst zien, dan pas geloven.
Tot slot 2020, het jaar waarin ik mijn vrienden en familie niet veel kon en mocht zien, maar wel liever zag dan ooit tevoren. En daar mag je zelf een inspirational quote voor bedenken!

2021 WORDT HOE DAN OOK BETER
GELUKKIG NIEUWJAAR!

0 reacties op “Nieuwjaarsbrief aan mezelf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: