maison slash

Met deze 10 tips overleef je een quarantaine van 20 dagen met je kinders! (of langer)

Verschenen op Maison Slash - maart 2021

Wat? Weer getroffen door het coronavirus? Jep, het kan. Gelukkig minder ziek deze keer, zodat je je ten volle bewust bent van het feit dat je zelf 10 dagen in quarantaine moet, je vriend – die 3 dagen na jou positief testte – ook 10 dagen vanaf zijn test, en je kindjes van 3 en 6 nog eens 7 extra dagen na de quarantaine van je vriend. Say whaaaat? Het is het begin van de krokusvakantie en je weet even niet waar beginnen. Gelukkig heb je enige ervaring, waaruit je 10 tips kan distilleren om een mini lockdown probleemloos te overleven!

1. Don´t panic, you´ve been here before.
Ja, misschien heb je het verdrongen, maar weet je nog, die gekke lente van 2020? Toen heb je maar liefst 11 weken ´opgesloten´gezeten met je kleuter en peuter van toen respectievelijk 5 en 2. En jullie zijn er nog steeds, dus wat zijn nu die luttele 2,5, okee bijna 3 weken? Relaxen, blijven ademen, en alles komt goed.

2. Schermtijd, wat is dat, schermtijd?
Dat woord staat de volgende 20 dagen niet in jullie woordenboek. Speel spelletjes via WhatsApp of Facetime, bijvoorbeeld ‘Wie is het’ of ‘Zeeslag’. Jij van op je ziekbed in de slaapkamer boven, zoonlief beneden aan tafel. Spreek boodschapjes in via de opnamefunctie van WhatsApp. Dat mogen ook gemakkelijk uitvoerbare commando´s zijn, zoals ´Wil je mij eens een glaasje water brengen?’

3. Maak van je huis een speelgoedmuseum.
Okee, jullie mogen niet naar het museum. Maar het museum kan wel naar jullie komen! In totaal zijn er al genoeg kinderverjaardagen en sinterklazen gepasseerd om een privécollectie speelgoed op te zetten waar ze bij het speelgoedmuseum jaloers op zouden zijn. Kom op kinderen, we bouwen alles van Duplo, Lego, Playmobil, houten treinsporen, racebanen, poppenhuizen, fisher price schooltje en boerderij, knikkerbanen, dominoparcours, tienduizend puzzels … Voor je het weet, zit je aan week 3 en heb je een extra verdieping bijgebouwd aan je huis. Oppassen dat je niet uitglijdt over een verweesd legoblokje of ronddwalende knikker, voor de rest is dit zo veilig als wat!

4. Maak van de kinderkamer een kunstgalerij.
Weet je nog dat je je afvroeg wat je met al die knutsel- en kunstwerkjes moest aanvangen die je trotse kroost voor elke schoolvakantie in een uitpuilende map mee naar huis bracht? Juist. Laat hen er nog een tekening of 768 bij maken en hang dan alles op een arty farty manier (lees: je hoeft er geen waterpas bij te nemen) op in hun kamer. Laat je kinderen originele titels bedenken, zoals ‘Hier ligt mama ziek op de zetel en heeft ze corona.’ Weer een dag voorbij!

5. Knutsel, alsof het de laatste keer is.
Omdat jij ziek was en je vriend ook, is de stapel oud papier, kartonnen dozen, wc- en keukenrollen in de berging blijven staan, en maar goed ook. Knutselen geblazen! Of noem het upcycling wanneer je wat kiekjes op instagram wil delen, dat klinkt sowieso hipper! Maak een oldskool teeveetje, een autostad, een speeltuin, wc-rolmannetjes of cactussen, inspiratie genoeg! Of check pinterest, dat kan ook 😉 Ideaal om ze aan het werk te zetten terwijl jij ook weer probeert te … werken.

6. Neem (al dan niet tijdelijk) een abonnement op Disney+, Netflix, Streamz en elk mogelijk platform dat tekenfilms in de aanbieding heeft.
Tover je salon minstens 1 keer per dag om tot een cinemazaal en dompel je kinders onder in de magische sprookjeswereld van dansende zebra’s, eenogige eencelligen en zingende cakejes. Maak je niet teveel zorgen, ook uit films zullen ze heel wat belangrijke dingen leren.

7. Hoop dat je kleuter zichzelf leert lezen.
Zodat hij ook zijn peuterzusje kan entertainen met voorleesverhaaltjes. Ok, dit kan je zelf niet kiezen natuurlijk. Groot was ook onze verbazing toen we onze oudste op een onbewaakt moment zagen (en hoorden) voorlezen uit Vos en Haas. Natuurlijk kan je wel altijd proberen om ze toch minstens een halfuurtje per dag zelfstandig en zonder ruzie te laten samenspelen. Best vóór het vieruurtje. Al heb ik niets gezegd over belonen. Hoop doet leven..

8. Speel verstoppertje en speel het goed.
Als het jouw beurt is om je te verstoppen, doe dat dan ook met volle overtuiging. Heb ik mezelf ooit onder een stapel kussens en dekens weggemoffeld en zo onverhoopt een dutje van 45 minuten kunnen doen, gewoon in de zetel in onze living? Misschien.

9. Schakel familie in van op afstand.
De grootouders laten voorlezen op Skype, je zus vragen om een spelletje ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ met hun neefje en nichtje te spelen via Zoom of kinderdisco op Jitsi, het kan allemaal en zorgt voor telkens toch een halfuurtje gratis entertainment. Net genoeg tijd om een fruitje te snijden voor je lieverdjes of, ik zeg maar wat, een zak chips te verorberen in de berging. Of te werken, dat ook, ja.

10. Laat. Alles. Los.
Je zit in totaal 20 dagen met je bubbel van 4 in je bubbel van 4. Moet je dan elke dag al het uitgehaalde speelgoed opruimen? Nee. Moeten de kinderen elke dag propere kleren of kleren tout court aan? Nee. Moet je elke dag zelf koken? Nee. Moet de was absoluut op dag 3 gedaan worden? Nee, dag 17 is ook goed. Mogen ze maar 1 koekje per dag? Nee. De vrijheid van een quarantaine ligt in de aanvaarding ervan, en het besef dat aan alles een einde komt. Maak alvast plannen voor de dag dat jullie alle 4 worden losgelaten. Of jij alleen, dat mag ook. 🙂 

0 reacties op “Met deze 10 tips overleef je een quarantaine van 20 dagen met je kinders! (of langer)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: